De moestuin, we worden steeds meer zelfvoorzienend
De moestuin is nu, na eerdere pogingen, een groot succes. De opbrengst was/is boven verwachting. Tomaten, courgettes, paprika´s, broccoli, sla, uien, meloenen, pompoenen. En nu groeien er spruitjes, prei en bloemkool. Het was even afwachten met de bloemkool. Tot nu toe groeiden alleen de bladeren, maar nu zit er ook heuse bloemkool in. Alles dankzij de inspanningen van Wynand en het water dat we uit het stuwmeer halen.
Fruitbomen in de moestuin
De moestuin is niet alleen voor ons. Ook onze gasten mogen plukken wat voorhanden is en waar ze zin in hebben. Dat slaat zo aan, dat onze gasten ook plantjes en fruitboompjes kopen voor de moestuin. Een plek daarvoor zoeken is geen enkel probleem: we hebben ruimte zat. Als het een beetje meezit hebben we straks dus appels, peren, perziken, abrikozen en allerlei soorten bessen. En rabarber, zoon Mark bracht met kerst uit Nederland een stuk mee. Het eerste groen is al boven de grond.
Gif en bestrijdingsmiddelen
Gezien onze Green Key aspiraties proberen we natuurlijk zo milieuvriendelijk mogelijk te tuinieren. Sowieso zijn we tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen. We leven hier tenslotte niet alleen, onze plek is de habitat van allerlei beesten en vogels en insecten. Dan zit er maar af en toe een rups in de broccoli en zijn de aardbeien aangevreten door kikkers. Het zou fijn zijn als de wilde zwijnen de moestuin met rust laten, maar hebben we last van ze dan moeten we maar gaas om de tuin zetten, net zoals buurvrouw Maria.
Wilde groente
Niet alles wat we eten aan groente en fruit komt uit de moestuin. Van iedereen die iets verbouwt of in zijn moestuin heeft staan, krijgen we wat we zelf op dat moment niet hebben. Van de slager citroenen, van Fernanda kool en pruimen, van Carlos watermeloenen, van Maria granaatappels en een reuze bloemkool, die 5-jarige Teun amper kon dragen, van Martje feijoa´s en ga zo maar door.
Ook in het wild groeit allerlei eetbaars. Maar daar heb ik het een andere keer over.