Verwarming

Zo af en toe is een beetje extra verwarming in huis geen overbodige luxe. In de wintermaanden bijvoorbeeld, of als het ’s avonds een keer koud is. Dan is het lekker als je je huis een beetje extra warmte kunt geven.

Alle huizen hebben een houtgestookte centrale verwarming, een open haard die ook de radiatoren verwarmt. Binnen een mum van tijd is het in de cottages behaaglijk. De haard heeft een capaciteit van 4.000 kilojoules en de cottages hebben maar 1.200 nodig. Ruim voldoende dus. Het enige wat je nodig hebt is hout.

Op de 35 hectare van Monte do Casarão is voldoende hout. Eucalyptussen, steeneiken (azenheiros), kurkeiken (sobreiros). De eucalyptussen mogen zo om, maar om de steen- en kurkeiken te mogen kappen, is een vergunning nodig. Het zijn beschermde bomen. Officieel is zelfs een licentie nodig om ze te mogen snoeien en de dode takken te mogen verwijderen. Dat lijkt overdreven, maar er is wat voor te zeggen. Azenheiros en sobreiros zijn in het  Alentejaanse landschap gezichtsbepalende elementen. Sommige bomen bij ons zijn  ouder dan 250 jaar! Dan is een beetje respect wel op zijn plaats.

Om de kapvergunning te krijgen, moeten alle bomen die je wilt kappen, gemerkt worden met een witte band. Op een plattegrond moet ook worden aangegeven waar ze staan. Het kan zijn dat iemand van het ministerie van Landbouw (dat de kapvergunning verleent) komt kijken of de gemerkte bomen wel echt dood zijn, maar als het om een paar bomen voor eigen gebruik gaat, wordt de kapvergunning in de regel zonder meer verleend en kan het echte werk beginnen.

Er is een gezegde:  met een open haard word je drie keer warm. Dat is zeker waar: eerst de boom omzagen, dan in stukken hakken. Vervolgens het hout verzamelen en kloven. En dan kan het pas de haard in.

Malwochen

Schildervakantie in PortugalZweimal im Jahr - einmal im Frühjahr und einmal im Herbst - organisiert Monte do Casarão eine Malwoche. Der Kurs richtet sich an Anfänger und Fortgeschrittene. Sie können mit jeder beliebigen Technik und jedem beliebigen Material malen oder skizzieren.

Mahlwochen 2023

April 12 - April 19

Oktober 4 - Oktober 11

 

NACHRICHTEN

Unsere Nachrichte finden Sie im Archiv

Abonnieren Sie unsere Nachrichte!

 

NOVEMBER

November. Es ist Zeit für Medronho. Die Erntezeit erstreckt sich über drei Monate, Oktober, November und Dezember. Alle paar Tage kommen Medronho-Pflücker vorbei, um die reifen Früchte vom Baum zu holen. Um einen schmackhaften Medronho zu erhalten, ist es wichtig, nur die richtig gefärbten und intakten Beeren zu pflücken. Man kann Marmelade aus die Früchte machen, aber die meisten werden in Fässer gelegt, um zu gären und später, im März, den Medronho daraus zu destillieren. Der lokale Schnaps. Ein sehr schweres Getränk, aber lecker. Und es tötet alle schlechten Bakterien sofort ab. Auch das kann nie schaden.

 

 

 

Start typing and press Enter to search