elektriciteit tweede fase tien jaar later

Elektriciteitsvoorziening tweede fase tien jaar later

De elektriciteitsvoorziening tweede fase is ingegaan. Na tien jaar is het tijd voor vernieuwing en aanpassing. De batterijen leveren steeds minder op waardoor de dieselgenerator steeds meer uren moet maken. Ook de dieselgenerator zelf heeft aardig wat uren gedraaid. We hebben het plan een nieuwe diesel aan te schaffen en de oude diesel als back-up te gebruiken. Het is in al die jaren maar een of twee keer gebeurd dat we de gasten moesten vragen een nacht de koelkast uit te zetten omdat er problemen met de diesel waren. Het was geen drama en niemand vond het erg, maar als je het kunt voorkomen is dat wel zo prettig.

Half 2017 gaat de hele operatie van start. We krijgen een renteloze lening van Turismo de Portugal, dus dat maakt dat we alles kunnen realiseren wat we in ons hoofd hebben. En dat is nogal wat. We willen zorgen dat we er op zijn minst weer tien jaar tegen kunnen.

Elektriciteitsvoorziening tweede fase: Accu´s

Bovenaan het lijstje staan nieuwe batterijen, zwaardere. Het worden er weer 24 2-volts batterijen maar nu van 2350 ampère. Er komen ook nieuwe, zwaardere zonnechargers, weer van Victron.

Zonnepanelen

Ook de capaciteit van de zonnepanelen wordt verdubbeld. Er komen 20 zonnepanelen bij van 260 watt (totaal 5,2kW). Deze zijn gefixeerd en kunnen niet meedraaien met de zon, zoals de oude. Bewuste keus. De trekkers van de oude waren regelmatig kapot, dan stonden de zonnepanelen stil en ging het effect van de trekkers teniet. Aanschaf van een nieuwe trekker is een kostbare zaak dus al met al is deze oplossing aantrekkelijker. De zonnepanelen zijn met elkaar verbonden en zijn gemiddeld goed voor een opbrengst van 40 kW. per dag. We hebben, sinds ze een halfjaar geleden geplaatst zijn, al 2500 liter diesel minder gebruikt, ruim 50% minder dan voorgaande jaren!

Dieselgenerator

Vervolgens komt er een nieuwe generator bij. Nog een 55kw dieselgenerator, een Mosa GE 55 PS, precies dezelfde als die we hadden. Om twee generatoren te kunnen plaatsen wordt het dieselhok vergroot.

Als laatste onderdeel van de elektriciteitsvoorziening tweede fase komt er een zonneboiler op het dak, voor Casarão Velho. Douchewater, kraanwater, alles is warm. Hoe warm het water wordt, is wel afhankelijk van de temperatuur buiten. In de winter is het water te veel afgekoeld en springt de geiser bij als we een lekkere warme douche willen. Ook heeft het onlangs een paar keer hard gevroren wat tot gevolg had dat het water in de toevoerslang was bevroren. Als het vriest, is het helder wat goed is voor stralend weer de volgende dag en een krachtig zonnetje. Het waterloze tijdperk duurt dan ook niet langer dan een uurtje.  De zonneboiler levert ook warm water aan onze wasmachine.

SCHILDEREN 2023

Tweemaal per jaar - eenmaal in het voorjaar en eenmaal in het najaar - organiseert Monte do Casarão een schilderweek. De cursus is zowel voor beginners als gevorderden. Schilderen of tekenen kan in elke gewenste techniek, met elk gewenst materiaal. De week wordt begeleid door een Nederlandse docent.

Schilderweken in 2023

De schilderweek in het voorjaar is van woensdag 12 tot en met woensdag 19 april.

De schilderweek in het najaar is van woensdag 4 tot en met woensdag 11 oktober.

 

Bent u nieuwsgierig naar wat er door de cursisten in de loop van de jaren zoal is gemaakt? In Galerie Casarão vindt u een uitgebreide collectie schilderijen. Kom binnen, de toegang is gratis.

Lees meer...

NIEUWSBRIEF

Alle nieuwsbrieven vindt u in het archief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

MEI

Mei is de maand van de veldbloemen. Overal is het paars en geel en wit en roze. Campanula, duizendguldenkruid, kamille, boterbloemen, gladiooltjes, lavendel, allerlei soorten grassen: ze wedijveren uitbundig met elkaar in hoogte, grootte en kleur.
Eind juni mag de tuinman pas maaien, dan zijn ze verdord en uitgedroogd. Tot zolang is het genieten en ontdekken.

 

 

 

 

Start typing and press Enter to search