Portugal en Covid-19: een Portugees mysterie
Portugal en Covid-19: een Portugees mysterie, is de naam van een zeer interessant artikel van de hand van Natasha Donn, journalist bij Portugal Resident.com. We mochten het van haar op onze website zetten. We hebben het stuk integraal overgenomen.
De strijd van Portugal met Covid-19 staat plotseling in de mediaschijnwerpers doordat het zo uitzonderlijk anders is dan dat van zijn directe buren.
Portugal en Covid-19: een Portugees mysterie
Wat is het antwoord op dit ‘Portugese mysterie’ vroeg het Franse radiostation France Inter eind maart – toen het aantal geïnfecteerden was gestegen tot boven de 6000, met 140 doden, terwijl Frankrijk 50.000 gevallen en meer dan 3000 doden telde.
De vraag werd snel gevolgd door een artikel in Le Figaro – een van de bekendste dagbladen van Frankrijk – een nieuwsbulletin op de Belgische RTBF-televisie en meest recentelijk een vermelding in The New York Times.
Iedereen is het daarmee eens, Portugal heeft snel op de waarschuwingssignalen gereageerd, terwijl veel van zijn burgers zelfs anticipeerden op het besluit van de regering om zich af te sluiten.
De journalist van France Inter, Anthony Bellanger, vertelde zijn toehoorders dat de Portugezen al eind februari begonnen zich te isoleren. Ze gingen niet meer naar restaurants en bars; ze brachten hun kinderen niet meer naar school. Als gevolg hiervan sloten veel scholen reeds vóór de beslissing van de regering, simpelweg omdat ze geen leerlingen hadden. Hetzelfde gebeurde met bepaalde bedrijven, vooral die in het centrum van de belangrijkste steden: “ze konden door het gebrek aan klanten zien dat de order om te sluiten eraan kwam … ”
Bellanger beklemtoonde: “Er is een Portugees mysterie dat we proberen op te lossen … terwijl Spanje – in die tijd met meer dan 85.000 gevallen en meer dan 7.000 doden door het virus – onder de staat van beleg viel, waren de Portugezen ‘opgesloten en werden de openbare ruimtes gesloten ‘maar er waren geen sancties en er waren ook geen certificaten nodig van mensen die zich van A naar B verplaatsten. Waarom?’
“De Portugezen zijn zo gedisciplineerd dat repressie onnodig is”, zou António Costa hem hebben verteld.
Met andere woorden, de Portugezen konden precies zien wat er ging komen, en hadden geen zin om hun geluk te beproeven (zoals burgers in andere landen hebben gedaan – en in sommige gevallen zijn blijven doen).
Maar er zijn ook andere redenen. Anthony Bellanger noemt ‘geografie en toerisme’. Geografisch hoefde Portugal maar één grens te sluiten en had het zich effectief afgesloten van de rest van Europa.
Aangezien toerisme seizoensgebonden is, had het zeer weinig bronnen die het virus waarschijnlijk buiten het eigen land uit het buitenland zouden binnenbrengen.
Politieke stabiliteit
Maar bovenal heeft het land ‘politieke stabiliteit’, zegt hij. In tegenstelling tot Spanje is het een land met een stabiele regering en een oppositie die in deze specifieke strijd volledig ondersteunend is geweest.
Inderdaad, de New York Times publiceerde dinsdag een lang online artikel over de Spaanse situatie en hoe de politieke stabiliteit van buurland Portugal het verschil lijkt te hebben gemaakt.
Er is nog een lange weg te gaan.
Terwijl we deze tekst schrijven, legt premier Costa uit hoe de laatste periode van het academiejaar zal verlopen, met de examens voor degenen die naar de universiteit willen nog steeds ‘in de lucht’.
Maar wat buitenlandse rapporten hebben opgemerkt, misschien opnieuw als uitzondering op de regel, is de ‘vrijgevigheid’ van Portugal.
De RTBF van België: dit is een land waar gevaar dreigde en dat toen snel de beslissing nam om immigranten dezelfde rechten te geven als Portugezen.
Nog gisteren stemde het land in met ‘massale gratie’ voor gevangenen die het einde van hun straf en in gecompromitteerde gezondheidstoestanden bereiken.
Al met al, voor een klein land aan de rand van Europa, tegenover een onzichtbare vijand die meedogenloos slachtoffers maakt, wordt de reactie van Portugal plotseling door anderen over de hele wereld gezien als voorbeeldig, zelfs nobel.
Zo heeft de koning van Spanje António Costa geprezen om zijn felle verdediging van Spanje na de ongelukkige opmerkingen van de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra op de top die geen overeenstemming kon bereiken over een verenigd Europees antwoord op dit drama.
Met dank aan Natasha Donn, journalist bij Portugal Resident.com