Schilderweek april 2018

 In Blog, Schilderweken Monte do Casarão

Schilderweek april 2018. Tien deelnemers. Alle huizen bezet, weer veel oude bekenden. Twee schoonzussen, twee echtparen, vijf (schilder)vriendinnen. Behalve één echtgenoot en één vriendin schildert iedereen. Ik ook.

Het weer laat zich van zijn beste kant zien. Tot zondag regent het nog, maar maandag, als het overgrote deel van de cursisten arriveert (enkelen zijn er al), is het droog en schijnt de zon. En dinsdag, wanneer het echte werk begint, is het stralend weer en wordt er geroepen dat de verf weer zo snel droogt. Dat blijft zo bijna de hele week – sommigen nemen zelfs een duik in het zwembad. Alleen op vrijdag, de dag die we hebben uitgekozen om de kliffen bij Zambujeira do Mar te schilderen, begint het keihard te waaien, net als we de ezeltjes hebben opgezet en onze spullen hebben uitgepakt. Dan verkassen we maar naar de duinen, en dat is, met alle kleuren van nu, net zo inspirerend.

Kleurenpracht

De schilderweek in april is altijd heel kleurrijk. Het weer mag dan wel niet zo stabiel en warm zijn als in de schilderweek van oktober, daar staat tegenover dat de natuur op zijn mooist is. Na de regen van de winter schiet alles in bloei. Het is een palet van paars, roze, wit, geel en blauw. Lavendel, kamille, hoefblad, stekelbrem, gladiooltjes, orchideetjes, papavers, cistus, alles wedijvert uitbundig met elkaar qua grootte, hoeveelheid en vorm. Voor de cursisten een extra uitdaging natuurlijk.

Programma

De schilderweek begint altijd hetzelfde. De eerste dag van het programma is er bij Casarão Velho om tien uur  koffie en een pastel de nata. Het is een mooie gelegenheid om – in zoverre dat nog niet is gebeurd –  kennis te maken met de docent, met de andere deelnemers en met de bewoners van Monte do Casarão. De eerste dag blijven alle cursisten in de buurt. In de directe omgeving is genoeg te zien en iedereen moet er ook weer een beetje inkomen.

Om elf uur gaan we aan de slag. De rest van de week wordt ingevuld aan de hand van de wensen van de deelnemers. Ook de weersverwachtingen spelen een rol. Schilderen bij het zwembad staat altijd hoog op het lijstje. Een dagje strand, Carvalhal of Zambujeira do Mar, is ook vaste prik. Aan het eind van elke dag worden de schilderijen op een rijtje gezet en besproken en bepalen we de schilderlocatie voor de volgende dag. De lunch staat rond twee uur klaar, en het diner is ´s avonds rond half acht voor degenen die gekozen hebben voor een geheel verzorgde schilderweek.

Schilderweek april 2018 van dag tot dag

Voor degenen die exact willen weten waar er in deze schilderweek april 2018 is geschilderd en wat we nog meer hebben gedaan, zet ik de week nog even op een rijtje:
Op dinsdag wordt er geschilderd rond Casarão Velho, woensdag rond het zwembad. Donderdag gaan we naar het strand bij Carvalhal. Vervolgens op vrijdag schilderen en lunchen we in de duinen van Zambujeira do Mar. Dan zijn we de zaterdag weer op Monte do Casarão met ´s avonds een bbq en zondag gaan we een dagje naar Odemira waar ook een bezoek aan het theater op het programma staat met typisch Alentejaanse muziek, met optredens van diverse Grupos Corais

Eindexpositie van de schilderweek april 2018

De maandag staat in het teken van het afmaken van de schilderijen, waarna om een uur de eindexpositie volgt. Er is keihard gewerkt en er zijn dan ook heel wat schilderijen te bewonderen. Het leuke is dat je bij alle deelnemers een enorme vooruitgang en durf ziet. De credits daarvoor zijn voor het grootste deel voor Jenny Helder, een geweldige docent.

En dan is de week voorbij. Frans en Addy gaan het eerst weg. Ze blijven nog veertien dagen in Portugal. Evelien, Daphne, Anky, Bep, Nanne en Jenny stappen om drie uur in de bus en worden door Wynand weggebracht naar Faro. Elke en Roelof rijden erachteraan. Dedy en Ilse gaan dinsdag pas weer richting Nederland.

Het was weer een heerlijke week. En iedereen heeft de intentie terug te komen. Leuk vooruitzicht toch?

 

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

De moestuinOrkaan Leslie
Geverifieerd door MonsterInsights