Barragem do Casarao

Barragem do Casarão, het stuwmeer

Barragem do Casarão. Dat klinkt. Onze barragem, ons stuwmeer, is klaar. Eind juni 2016 is er een begin meegemaakt. Een maand later is de gigantische klus geklaard. Tonnen aarde, klei en rots zijn er verzet.

To do list

Een stuwmeer stond al lang op onze to do list. In de zomermaanden hebben we maar net genoeg water. Er is sowieso minder (het regent nauwelijks tot niet) en het gebruik is veel hoger: veel gasten, het zwembad moet om de paar dagen worden bijgevuld en ook de planten hebben af en toe behoefte aan een beetje nattigheid.

Extra watervoorraad

Het stuwmeer is goed voor zo´n 8000 m3 water. De dam (5 meter onder de grond en 5 meter boven de grond) is gemaakt van natte klei en leisteen. Mocht het water te hoog komen, dan kan het weglopen via de overloop.  Uit het stuwmeer wordt rechtstreeks het zwembad gevulden, kunnen we de moestuin van water voorzien en wordt (straks) een extra waterdepot bevoorraad.

Januari 2017 is de barragem al helemaal vol. Tot onze blijde verrassing. Zelfs de aannemer had niet ingeschat dat het stuwmeer zo snel gevuld zou zijn. Maar ja, als het eenmaal flink regent (wat in januari 2017 het geval was), stroomt er zoveel water van het achterland in de barragem, dat die in mum van tijd vol is. Zo vol dat ook de overloop al zijn diensten bewezen heeft.

De meerwaarde van de Barragem do Casarão

We zijn heel blij met de Barragem do Casarão. Het is een upgrade van het land, het ziet er mooi uit, zeker nu er planten op de kanten gaat groeien en we zijn weer een stap verder met onze groene aspiraties. Ook voor onze gasten heeft de barragem meerwaarde. Er is een pad rondom de barragem aangelegd en je kunt erin zwemmen. En toen midden 2017 de waterpomp ineens de geest gaf, werd het water uit de barragem aangesloten op ons normale watersysteem en hadden we voldoende water.

Waterpeil

Eind januari 2018 is het water in de barragem do Casarão een meter gezakt. Wynand heeft maatstrepen geschilderd zodat we precies de hoogte van het water in de gaten kunnen houden. Het was 1,5 meter gezakt, er is wel weer wat bijgekomen, maar het stuwmeer is nog niet vol. Nu is het wachten op de regen.

SCHILDEREN 2023

Tweemaal per jaar - eenmaal in het voorjaar en eenmaal in het najaar - organiseert Monte do Casarão een schilderweek. De cursus is zowel voor beginners als gevorderden. Schilderen of tekenen kan in elke gewenste techniek, met elk gewenst materiaal. De week wordt begeleid door een Nederlandse docent.

Schilderweken in 2023

De schilderweek in het voorjaar is van woensdag 12 tot en met woensdag 19 april.

De schilderweek in het najaar is van woensdag 4 tot en met woensdag 11 oktober.

 

Bent u nieuwsgierig naar wat er door de cursisten in de loop van de jaren zoal is gemaakt? In Galerie Casarão vindt u een uitgebreide collectie schilderijen. Kom binnen, de toegang is gratis.

Lees meer...

NIEUWSBRIEF

Alle nieuwsbrieven vindt u in het archief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

NOVEMBER

November. Het is medronho-tijd. De pluk duurt drie maanden, oktober, november en december. Om de paar dagen komen de medronho-plukkers langs om de rijpe vruchten van de boom te halen. Wil je lekkere medronho, dan is het zaak om alleen de juist gekleurde en gave bessen te plukken. Je kunt van de bessen jam van maken, maar het overgrote deel wordt in vaten gedaan om ze te laten gisten zodat er straks, in maart, medronho van kan worden gestookt. De plaatselijke sterke drank. Een zeer heftig drankje, maar lekker. En het doodt gelijk alle kwalijke bacteriën. Ook nooit weg.

 

Start typing and press Enter to search