De bacalhau van Guida

 In Blog, Recepten

Guida en Ben en hun zonen Miguel en Pedro brengen al jaren hun zomervakantie bij ons door. Guida is Portugese en kan koken als de beste. In de loop van de tijd is er een goede traditie ontstaan: elke vakantie verrast zij ons met een typisch Portugees gerecht. Bacalhau com natas was het deze keer, een recept van haar moeder Dona Adelaide.
Bacalhau, stokvis, is iets waar de Portugezen dol op zijn. Er zijn honderden verschillende recepten, en het is bijna altijd het hoofdgerecht van het kerstmenu.
Bacalhau com natas is heerlijk en niet moeilijk. Het moeilijkste nog zal zijn om aan goede stokvis te komen. In de Surinaamse winkel heeft u de meeste kans. Voor u de stokvis kunt verwerken, moet u de hem (in stukken gesneden) twee dagen in het water laten weken, waarbij u regelmatig het water ververst. Al het zout moet er namelijk eerst uit.

U heeft nodig: 600 gram bacalhau * 2 middelgrote uien * 30 gram bloem * 30 gram boter * 1,5 dl melk * 0,25 dl slagroom * 1 laurierblaadje * zout en peper * 500 gram aardappelen.
Kook de geweekte bacalhau in ongeveer 15 minuten gaar. Laat de bacalhau afkoelen, pluk hem uit elkaar en verwijder velletjes en graatjes. Snij de aardappels in blokjes, frituur ze. Snij de uien fijn, bak ze met het laurierblaadje in olijfolie glazig en voeg daarna de stukjes bacalhau toe. Laat die ook even bakken, voor de kleur. Maak in de tussentijd van de boter en bloem een bechamelsaus. Peper en zout naar smaak toevoegen en tot slot de slagroom, maar dan niet meer laten koken.
Vet een ovenschaal in, doe er het uien/bacalhau-mengsel in, doe daar de aardappelblokjes op en overgiet alles met de bechamelsaus. Zet het geheel in een voorverwarmde oven en laat er bij 180° een goudbruin korstje op komen.

Kunt u de typische stokvissmaak niet zo waarderen, dan kan het ook met (diepvries)kabeljauw. Wat Hollandser, maar ook heel erg lekker.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Vijgenjam met noten
Geverifieerd door MonsterInsights