Vijgenjam met noten

 In Blog, Recepten

Ik maak overal jam van. Ik pluk wat er voor voorhanden is. Bramen, nespera’s, kweeperen, druiven, sinaasappels, pruimen: met een beetje (soms veel) moeite en hulp heb je emmers vol. Voor 3 à 4 potten jam neem ik 1 kilo schoongemaakt fruit (gewassen, pitten eruit, steeltjes eraf) en 500 gram geleisuiker van de Aldi. Die is minder zoet, maar volgens mij heeft Van Gilse ook iets dergelijks. Meestal zijn fruit en suiker de enige ingrediënten, maar soms voeg ik er iets aan toe.
Nu zijn de vijgen rijp. Ik maar er chutney van – heerlijk bij hert of everzwijn – maar ook de jam is een toppertje. Een van de variaties is vijgenjam met noten. Staat zeer hoog in onze top-10, en die van de gasten.
U heeft nodig:
1 kilo schoongemaakte en in stukken gesneden of gescheurde vijgen (ik maak het fruit nooit te klein, ik hou wel van een bite)
3 eetlepels gehakte walnoten
sap van 1 citroen
1 theelepel sesamzaad
1 theelepel anijszaad
2 eetlepels pijnboompitten
500 gram geleisuiker. U moet wel even kijken welke geleisuiker u hebt gekocht. Van sommige geleisuikers heeft u namelijk een kilo nodig. U kunt ook gewone suiker gebruiken, maar dan moet alles ingekookt worden tot jamdikte en dat duurt een eeuwigheid. Daar heb ik het geduld niet voor.

Doe alles in een grote pan (ik neem altijd 2x de hoeveelheid) en laat het 24 uur staan. Breng dan onder af en toe roeren het mengsel aan de kook. Als het geheel goed borrelt, 4 minuten laten koken. Wel zo nu en dan roeren. Na 4 minuten de jam in potten doen (gewassen in de afwasmachine of met soda) en af laten koelen.
Zondags een verse zelfgebakken witte boterham met roomboter en een zachtgekookt eitje van de kippen van buurvrouw Maria en eentje met vijgenjam met noten toe. Hoe lekker kan het leven zijn.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

bacalhau com natasPraia de Amoreira
Geverifieerd door MonsterInsights